De Omgeving

De omgeving van Pelt biedt tal van mogelijkheden in de natuur, zoals wandelen, picknicken, mountainbiken en recreatief fietsen. Rondom vindt u een fietsroutenetwerk waar u heel wat dagen en uurtjes plezier aan beleeft. Overpelt heeft talrijke plekjes die uitnodigen tot een gezonde kuier of een stevige wandeling in het groen. Op basis van de richtlijnen van Toerisme Vlaanderen en in samenwerking met Toerisme Limburg en het regionaal landschap van de Lage Kempen zijn twee wandelgebieden aangelegd. Het gaat om de wandelgebieden “Dommelvallei Overpelt” en wandelgebied “Holven/Plat”.
Het dichtbij gelegen stadje Lommel, dé natuurstad van Vlaanderen en bekend als fietsparadijs heeft ook een gezellig centrum en tal van fijne winkeltjes waar het leuk shoppen is.

Van het noordelijkste puntje in de Limburgse Kempen tot de bosgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen werden ruim 550 km aan routes klaargemaakt voor het Ruiter- en Menroutenetwerk Limburg. Het nieuwe netwerk doet de gemeenten Lommel, Pelt, Peer, Hamont-Achel, Bocholt, Bree, Kinrooi, As, Maaseik, Oudsbergen, Genk, Zutendaal, Maasmechelen en Lanaken aan.
Sinds augustus 2009 zijn ook de Equidroomroute (Peer/Bocholt) en de routes van het Nationaal Park Hoge Kempen in de ruiterkaart van Limburg opgenomen. Net zoals het fietsroutenetwerk kunnen ruiters en menners Noord-Limburg verkennen via een knooppuntensysteem, waarbij zij zelf hun tocht kunnen samenstellen aan de hand van een handig kaartje.
Met startplaatsen in elke gemeente kunnen zij de Limburgse bossen en velden verkennen. Er werden zoveel mogelijk onverharde paden opgezocht, met een minimale breedte van 2 meter, zodat menners maximaal van het netwerk kunnen genieten. Slechts op enkele plaatsen zullen de menners een klein ommetje moeten maken. Voor trekkers werden ook de verblijfsaccommodaties aangeduid.
De kaart van het Ruiterroutenetwerk kost 6 euro en is verkrijgbaar bij de dienst toerisme. Meer info over ruiteren en mennen in Limburg vindt u op de themawebsite van toerisme Limburg.
Limburg is een sportieve provincie met een natuur die zich uitermate leent voor heerlijke mountainbiketochten. Ook Noord-Limburg heeft vanaf nu een eigen Mountainbikenetwerk. Dit netwerk behelst bijna 270 km bewegwijzerde routes en is gelegen in Lommel, Hechtel-Eksel, Peer, Bocholt, Pelt en Hamont-Achel. Vanuit drie gemeenten is dit netwerk ook gelinkt aan meerdere Nederlandse routes in Noord-Limburg en Noord-Brabant. Hiermee is een uniek concept in drie provincies gerealiseerd.

ENKELE LEUKE TIPS

We willen je enkele tips geven om Noord-Limburg te ontdekken, want onze omgeving heeft heel wat mooie wandelroutes te bieden. We zijn speciaal voor jou de leukste routes gaan testen!

Bosland: ontdek het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Hier nemen verschillende gemeentes van Noord-Limburg aan deel en hier vind je de allerleukste wandelroutes: https://www.bosland.be

Grote Hof – Hobos: in dit gebied vind je historische gebouwen, o.a. het gebouwencomplex van “het Hobos” bestaat uit een woongedeelte, oude stallingen en gebouwen die tot begin vorige eeuw dienst deden als jeneverstokerij. Het hoofdgebouw dateert van 1790 en is classicistisch van opvatting. Het werd opgetrokken door J.M. Clerx junior. Deze zou de geschiedenis ingaan als ‘Drossaard Clerx’, de beruchte rechter die komaf maakte met de laatste Limburgse bokkenrijders (bende dieven, overvallers en afpersers). Je kunt kiezen uit routes van 2,5 tot 9,9 km. Via de link van bosland vind je de routes terug.

De Sahara: benieuwd hoe de Lommelse Sahara en omgeving er vanuit de lucht uitziet? Dat kan je met eigen ogen ontdekken vanaf een 30 meter hoge uitkijktoren. De indrukwekkende constructie beschikt over drie platforms die je een wijde blik op de omgeving bieden.
Verder heeft De Sahara een oppervlakte van 193 hectare met veel zand en duinen en een meer in het midden van een groot naaldbos. Vergeet ook niet de voetgangersbrug. https://www.lommel.be/product/581/uitkijktoren-sahara

Hageven: in het Hageven vind je een oase van heide, vennen, bossen en graslanden, waar de Dommel zich een weg baant langs het prachtige natuurlandschap. Je start bij het bezoekerscentrum waar je de ultieme toeganspoort vindt tot deze grote lap natuur. Bij de start kan je kiezen uit verschillende routes. https://www.natuurpunt.be/afdelingen/bezoekerscentrum-hageven

INTERESSANTE LINKS

Een fiets huren bij de Fietsboetiek: https://fietsboetiek.com/#verhuur

Stippel je fietstocht zelf uit: https://www.fietsnet.be/

Zin om te gaan zwemmen?: https://www.lago.be/pelt